Flott dag i Halssteinborgen

Tanken bak arrangementet var å få Halssteinborgen skikkelig plassert på det historiske kartet. Borgen har inntil nylig vært forbeholdt spesielt historisk interesserte personer i Levanger. Nå blir den løftet fram, bl.a. gjennom et arrangement som Kulturvernrådet i Nord-Trøndelag har utpekt som årets fylkesarrangement.
Arkeolog Ingrid Ystgaard har i høst ledet arbeidet med sikringsgraving av ei røys på Halssteinborgen. Hun har hatt assistanse av arkeolog Raymond Sauvage og Arne Anderson Stamnes fra Vitenskapsmuseet. Tanken bak arbeidet er å gjøre ei interessant røys tolkbar, slik at en sakte, men sikkert, kan fravriste Halssteinområdet noe av hemmelighetene det gjemmer. Det er allerede funnet klinknagler som kanskje kan sette oss på sporet av hva som har foregått i området, og likedan tidfeste virksomheten.

Ola Indgaard fra Levanger Historielag ledet omvisningen på borgen. Han poengterte at dette måtte være et unikt sted for historieundervisning i skolene.
Arrangementet ble avsluttet i Momarka grendehus. Etter velkomstord fra lederen i Levanger Historielag, Johannes Vongraven, bidrog Jakob Bjerkem i Nord-Trøndelag Historielag , kultursjef i Levanger kommune, Odd Håpnes og arkeolog Ingrid Ystgaard med innlegg/foredrag.-
Til slutt gledet Åsen skolekorps de 40 tilhørerne med fengende musikk , og Geir Egil Larsen med lur og bukkehorn, satte forsamlinga inn i den riktige historiske stemninga.

H.B.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *