På fotoutstiilling: Nesset samfunnshus

De fleste av oss har hørt om styrken i en religiøs vekkelse. En historisk vekkelse er mer sjelden. Det er langt på vei riktig å si at en slik ”tildragelse” opplevde vel 100 mennesker på Nesset samfunnshus da lokalhistorikerne Åshild Selmer og Liv Kjønstad åpnet dørene for en storslagen fotoutstilling. Sammen med hjelperne, Sylvi og Kåre Nilsen, Aud Lundemo og Jon B. Ås hadde de lagt alt til rette for en lokalhistorisk opplevelse. 240 bilder med utfyllende teksting, ordnet kronologisk og tematisk,, var oppslått på veggene. – Det eldste fotografiet i Norge er i følge Nils Torske på fotomuseet, tatt i 1844. På Nesset samfunnshus kunne en slå i bordet med et bilde fra 1845.
Mange bilder var tatt i forbindelse med arbeidslivet, men noen viste oss også fest og høytid. Det er ekstra stas å finne eldre kjentfolk og slektninger avbildet, og det er ekstra morsomt for oss ”utenforstående” å legge merke til lysten til å utdype bildene.- Det som også kan være interessant, er å legge merke til det som ikke er avbildet. Familien på skiferie i Åre, eller på solferie i syden, finner en ikke på utstillingen. Bilder taler sitt tydelig språk.
En av ildsjelene bak fotoutstillingen, Liv Kjønstad, karakteriserte utstillingen som et biprodukt av noe annet, nemlig arbeidet med gårds-og kulturhistorie for Nesset. Et biprodukt er gjerne simplere enn hovedproduktet. Da har vi sannelig noe å glede oss til den dagen bokverket foreligger.

Varaordfører Hans Heierås overrakte ”hovedarkitektene” bak utstillinga, Åshild Selmer og Liv Kjønstad, blomster og tuenårskrus som takk for innsatsen.

Fra v. Sigrun Moe, Åshild Wesche Selmer, Liv Kjønstad og Hans Heieraas

Fra v. Sigrun Moe, Åshild Wesche Selmer, Liv Kjønstad og Hans Heieraas

H.B.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *