Tur til «nye» Munkeby Kloster

Storprosjekt på gang i Munkeby

Mange ristet sikkert på hodet da de ble kjent med planene om å bygge et kloster i Munkeby. Det gjorde i alle fall grunneier Ole Petter Munkeby da han ble kjent med planene og fikk forespørsel om å selge tomtegrunn til et kloster og et gjestehus. I dag er et areal på 20 dekar klart for utbygging. Dette kom fram da grunneieren orienterte om prosjektet på ei samling i regi av Levanger Historielag.

En kort historikk: Klosteret i Citeaux i Frankrike er utspringet for munkeordenen cistercienserne. De kom til Norge på 1100-tallet. Via Lyse kloster i Bergen ble klosteret i Munkeby grunnlagt i ca. 1150, for siden å bli nedlagt omkring år 1200.

Den «nye» tid tok til da pater Joel i klosteret i Citeaux kom til Tautra kloster i 2006. Her dukket tanken opp om å bygge et kloster i Munkeby. Han kontaktet derfor grunneier Ole Petter Munkeby.

– Det første huset er allerede under bygging og vil stå ferdig i juli 2009. Dette bygget skal i første omgang være bolig for 4 klosterbrødre, og inneholde et ysteri. Neste byggetrinn vil inneholde et lite kloster for 8 munker. Her skal en liten kirke bygges, og ysteriet flyttes over. I ysteriet er det plalagt å produsere 5 tonn ost pr år, laget av 35000 melk, lokalt produsert. Dermed får en produsert den kjente Citeaux-osten lokalt.

– En park er også tenkt anlagt.

– Når dette prosjektet er ferdig, vil bygget som i dag er under oppføring, tjene som gjestehus, bl.a. for pilegrimmer.

Vel 30 interesserte tok del i orienteringa og vandringa i vakker forsommernatur.

H.B

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *